Germieco:
Specialist in grond-
weg-, en waterbouw

Samen maken we het werk

Elektrisch draaien loont – artikel Groene Koers

Met De Groene Koers en ZAP Concepts organiseert de gemeente Amsterdam twee pilots met aannemers. De pilot ‘Schoon vervoer over land’ heeft als doel concrete oplossingen te vinden die de transitie naar een emissievrije bouwplaats mogelijk maken. Germieco is een van de aannemers die streeft naar een uitstootvrije sector. Niet alleen omdat emissiereductie op dit moment een hot topic is, ook omdat elektrisch draaien sociale waarden toevoegt. Volgens directeur Rob Konijn is de oude slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ nog steeds even actueel.

“Als je met een 100% elektrisch voertuig langs een tankstation rijdt, dan besef je pas goed dat duurzame investeringen ontzettend lonen.” Aan het woord is Rob Konijn, directeur van Aannemings- en Hoveniersbedrijf Germieco. Zijn bedrijf is een van de deelnemers aan de pilot ‘Schoon vervoer over land’, een initiatief van De Groene Koers, ZAP Concepts en de City of Amsterdam. De pilot heeft als doel concrete oplossingen te vinden die de transitie naar een emissievrije bouwplaats mogelijk maken.

Een aanzienlijk deel van de machines bij Germieco draait inmiddels op elektra. “Aan het einde van de dag koppelen we dat materieel aan de laadpalen en worden de machines voorzien van elektriciteit opgewekt door onze zonnepanelen. Die extra investering, naast onze investeringen in elektrisch materieel, is getroffen vanuit duurzaamheidsoverwegingen, om waar mogelijk CO2-emissies te beperken. En in deze tijd is het fijn dat het ook economisch loont.”

Rob is geen man van excuses en uitstellen, ondanks dat elektrisch materieel veel duurder is. “Een elektrische minikraan is bijna twee keer duurder dan zijn dieselaangedreven voorganger. Nu is niet iedere waarde contant te maken. Hoeveel economische waarde ken je bijvoorbeeld toe aan stilte? Of aan zero emissie? Ook die factoren moet je meewegen. Alleen economische verwaarding mag in mijn ogen geen reden zijn om van duurzame investeringen af te zien.”

Maar ook voor opdrachtgevers ligt er een taak, bijvoorbeeld door de CO2 Prestatieladder op te nemen in aanbestedingen. “Inmiddels hebben steeds meer bedrijven – net als wij – trede 5 van de prestatieladder bereikt. Maar dat is geen reden om ervan af te zien; door de audits worden wij als aannemers namelijk constant geprikkeld om onszelf te verbeteren.”

Die motivatie was voor De Groene Koers een goede reden om Rob uitgebreid te spreken. Lees het verslag van de Groene Koers hier.

Laat een reactie achter